Inzicht in jouw pensioensituatie 

Door meer inzicht kun je de juiste beslissingen nemen

Check jouw pensioensituatie

Pensioen gaat om veel geld. Uw pensioen is belangrijk voor nu en later. Ook al is je pensioenleeftijd nog ver weg, het is belangrijk om er nu al mee bezig te zijn. Check daarom hoe jouw pensioenzaken ervoor staan.


1. Bereken jouw AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd stijgt. In 2022 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. De stijging daarna hangt af van de levensverwachting. Reken uit wat jouw verwachte AOW-leeftijd is.

2. Kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kun je opzoeken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. De site laat zien op hoeveel AOW-pensioen je recht hebt. Verder verzamelt de site informatie van pensioenfondsen en verzekeraars. Als je bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, krijg je zo een volledig overzicht.


3. Hoeveel pensioen heb je nodig?

Hoeveel inkomsten je nodig hebt als je straks met pensioen bent hangt af van je wensen. Probeer je een beeld te vormen hoe je jouw leven er straks uit wilt laten zien. Vraag je ook af of je straks nog schulden hebt die je moet afbetalen. Als je een eigen huis hebt, denk dan aan de hypotheek. Gebruik een digitaal huishoudboekje om te berekenen hoe hoog je inkomen na je pensioen moet zijn.


4. Neem zo nodig extra maatregelen

Als je weet hoe hoog je pensioen zal zijn, kun je beter inschatten of dit voldoende is om straks het leven te leiden dat je graag zou willen. Als het nodig is kun je zelf maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door extra geld opzij te zetten of je hypotheek (versneld) af te lossen.

5. Kijk wat er is voor je nabestaanden als jij overlijdt

Als je aanvullend pensioen opbouwt bij een pensioenfonds of verzekeraar, bouw je vaak ook een nabestaandenpensioen op. Als jij overlijdt hebben jouw nabestaanden dan recht op een uitkering. Controleer of dit voor jou ook geldt. Als je niet getrouwd bent, check dan ook of je de naam van je partner hebt doorgegeven aan je pensioenuitvoerder.

6. Laat een (verkort) financieel plan opstellen door ons waarin u direct inzicht heeft in uw persoonlijke pensioensituatie

Contactformulier