arrow_drop_up arrow_drop_down
13 april 2020 
in HR

Is jouw HR-afdeling toekomstbestendig?


​​Je HR-afdeling draait al een aantal jaren en is organisch gegroeid. Maar ben je ook in staat om de toegevoegde waarde van jou en je team naar de rest van de organisatie te vertalen? Nee? Dan is het nu wellicht tijd voor een kwaliteitsslag! Hieronder een aantal aanknopingspunten die je op weg kunnen helpen om je HR-afdeling toekomstbestendig te maken.

Harmoniseer
Als de HR-functie organisch is gegroeid, hebben de verschillende HR-medewerkers vaak eigen methodes en werkwijzen ontwikkeld. Dat is logisch, maar ook lastig – bijvoorbeeld bij het inwerken van nieuwe medewerkers, het overnemen van elkaars werk tijdens verlof en bij de communicatie naar interne klanten. Standaardiseer daarom de meest voorkomende processen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld samen met je collega’s de HR-werkzaamheden onder de loep te nemen en samen te besluiten welke aanpak de meest efficiënte is. Kijk in het bijzonder naar de administratieve werkzaamheden. Juist deze processen zijn het beste te standaardiseren of zelfs te automatiseren. Met de gezamenlijke analyse boor je de creativiteit van alle HR-medewerkers aan. Bovendien zorgt een gezamenlijk besluit voor draagvlak.

Automatiseer
HR-afdelingen besteden nog altijd buitengewoon veel tijd aan administratieve werkzaamheden. Dat is zonde, want er zijn meer dan voldoende uitdagingen op het HR vlak die daardoor niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Veel van deze administratieve taken zijn uitstekend te automatiseren met HRM– en payrollsoftware. Met moderne, workflowgestuurde oplossingen voor ESS (Employee Self Service) en MSS (manager Self Service) kunnen medewerkers en managers veel zaken zelf afhandelen. Door het terugbrengen van de administratieve lastendruk houd je handen vrij voor de kern van je vak: de complexere HR-vraagstukken en het strategisch adviseren binnen het managementteam.​​

​​​
Rapporteer
Wanneer je al gebruik maakt van software voor de personeels- en salarisadministratie, duik dan in de mogelijkheden om deze data te gebruiken voor je rapportages. Wellicht is er zelfs Business Intelligence Software beschikbaar die data analyseert en helder presenteert in cockpits en dashboards. Wat zijn de key performance indicatoren (KPI’s) op het gebied van HRM? Hoe ontwikkelden deze zich in de afgelopen maanden en – belangrijker – welke trends zie je voor de nabije toekomst? Want zelfs de beste manager (in HR of in de lijn) kan het verleden niet veranderen: alles draait om de toekomst.


Inspireer
Inspireer en adviseer je interne klanten. Wat gaat er goed, wat kan er beter op het gebied van bijvoorbeeld verzuimbeheer, werving en selectie, reïntegratie of management-development? En welke acties adviseer jij vanuit HR-oogpunt? Op tactisch en strategisch niveau? Zo voeg je direct waarde toe aan de business.

​​

Indien je een gratis telefonisch intakegesprek wilt aanvragen reageer dan op dit e-mailbericht.
Over de schrijver
Drs. Marcel Suylen MBA heeft veel ervaring opgedaan als directeur, manager in de financiële dienstverlening o.a. bij Allianz, Rabobank en Univé. Sinds 2009 is hij actief als Senior adviseur bij Claarensteyn Consulting Group, zijn eigen adviesbureau. Vanuit deze rol adviseert hij bedrijven > 25 medewerkers over risicomanagement, collectief pensioen en zakelijke verzekeringen. Claarensteyn Consulting Group adviseert onafhankelijk en is vooral gespecialiseerd in het leveren van maatwerkoplossingen.
Reactie plaatsen

We use cookies