We use cookies

Pensioenaanvulling regelen

U heeft een pensioengat, een financieel tekort

Hoe kunt u na uw pensioen meer inkomen genereren?

U krijgt straks een AOW-uitkering en, als u in loondienst hebt gewerkt, werknemerspensioen. Is dit voldoende om na uw pensionering uw uitgaven te kunnen betalen? Wat kunt u doen als u denkt dat u toch meer inkomen nodig hebt?

Zes manieren om uw pensioen aan te vullen:

1. Spaar met een pensioenproduct

Als u regelmatig geld opzij wilt zetten voor uw pensioen is een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening een optie. Met deze producten legt u regelmatig een bedrag in. Als u met pensioen gaat, koopt u een lijfrente. Dit is een uitkering die loopt tot aan uw overlijden. Er zijn ook lijfrentes die een vast aantal jaar lopen.

2. Koopsompolis

Een koopsompolis is een bijzondere vorm van een lijfrenteverzekering. Bij een koopsompolis stort u eenmalig een bedrag, al kunt u soms later nog geld bijstorten. Uw verzekeraar of bank gaat dit geld beleggen. Op uw pensioendatum koopt u met het geld een uitkering.

Voor een koopsompolis gelden dezelfde belastingvoordelen als voor lijfrentes en bankspaarrekeningen. Laat u goed adviseren voor u een koopsompolis afsluit.

3. Zelf sparen en beleggen

U kunt ook zelf sparen of beleggen voor uw pensioen. Het voordeel hiervan is dat u in principe altijd toegang hebt tot het geld. Over uw spaargeld en beleggingen betaalt u elk jaar vermogensbelasting. 


4. Hypotheek aflossen

Als u een hypotheek heeft die (deels) aflossingsvrij is, kunt u meer gaan aflossen. Zo verlaagt u uw woonlasten als u met pensioen bent en hebt u dus minder inkomsten nodig. Over het bedrag dat u aflost, betaalt u geen rente meer. Hierdoor daalt wel de renteaftrek die u krijgt bij uw belastingaangifte.

5. De overwaarde van uw huis verzilveren

Als uw huis meer waard is dan uw hypotheek, kunt u overwegen om uw huis te verkopen. U krijgt dan de overwaarde tot uw beschikking. De overwaarde is de verkoopprijs min het nog af te betalen hypotheekbedrag. U zult dit geld nodig hebben om in nieuwe woonruimte te voorzien. Ook kunt u het gebruiken om uw pensioeninkomen aan te vullen. Overigens zijn er ook constructies mogelijk om uw overwaarde te gebruiken zonder uw huis te verkopen. Laat u hiervoor adviseren door een financieel deskundige.

6. Werken naast uw pensioen

Als u uiteindelijk toch te weinig inkomen hebt, kunt u ook (blijven) werken na uw pensionering. Dat heeft geen gevolgen voor uw andere inkomsten. U krijgt daardoor niet minder pensioen of AOW.

Over het bedrag dat u verdient, betaalt u inkomstenbelasting. De belastingtarieven voor gepensioneerden zijn lager dan voor mensen die nog niet met pensioen zijn.